Botox of filler, filler of botox?

We krijgen veel vragen over de mail en telefoon. In deze blog probeer ik uit te leggen wat nou het verschil is. Want wat voor ons zo vanzelfsprekend is kan voor anderen toch best verwarrend zijn. Er zijn echter veel verschillen tussen botox en fillers, sterker nog, het zijn totaal verschillende dingen.

Dagelijks zit er een prachtige dame tegenover me die vertelt dat ze absoluut geen botox in haar lippen wil. Heel begrijpelijk denk ik dan, want dat zou ervoor zorgen dat je moeilijk kan praten…Waarom? Dat leg ik je uit.

Botox

Botox, zoals het in de volksmond wordt genoemd, is een eiwit dat eigenlijk voluit botuline toxine heet. Kort door de bocht is het een eiwit dat er voor kan zorgen dat het signaal van de zenuw naar de spier minder of niet meer goed doorkomt. Wat dat betekent? Stel je wilt fronsen of boos kijken, dan kunnen de spieren die dat normaal veroorzaken dat minder of niet meer doen. Botox zorgt er dus voor dat bewegingen minder worden. Dit kan voordelen hebben, maar zorgt dus ook per definitie voor minder mimiek in het gezicht. Daarom is het heel belangrijk voor een natuurlijk resultaat om met de juiste doseringen te werken. Te veel is, net zoals in het dagelijkse leven, niet goed. Gelukkig kunnen we door kennis van de anatomie en met het spelen met de dosering er voor zorgen dat je mimiek houdt en toch de beweging zodanig verminderen dat de lijntjes minder zijn. Want daar gebruiken we botox voor. Het verminderen van lijntjes of rimpels die veroorzaakt worden door beweging. Denk daarbij aan de horizontale lijnen op het voorhoofd, de fronsrimpel tussen je wenkbrauwen of de kraaienpootjes naast je ogen.

De werking van botox kan variëren tussen 3-6 maanden, afhankelijk van de ernst en waar je naar op zoek bent. Er zijn nog veel meer indicaties voor het gebruik van botox. Zo wordt het gebruikt voor het verminderen van tandenknarsen of klemmen met de kaken door de kauwspieren te behandelen die overactief zijn. Hierdoor is er ook een gunstig cosmetisch effect en zal de kaak smaller worden. Dubbel winst dus…Verder kan botox bij sommige mensen ook migraine verminderen of spanningshoofdpijn laten afnemen. Botox is dus een heel veelzijdig product en als je weet hoe het te gebruiken kun je dus heel natuurlijke resultaten behalen. De bekende “botox-hoofden” is dus eigenlijk iets uit het verleden. We gebruiken het vooral om lijntjes te verzachten, helemaal glad hoeft helemaal niet! Je mag best wat lijntjes zien in een gezicht, als je er maar top uit ziet voor je leeftijd. En daar komen de fillers om de hoek…

Fillers

Fillers zijn dus iets totaal anders dan botox. Fillers zijn precies wat de naam zegt, vulmiddelen. Er zijn vele soorten fillers, maar ze hebben allemaal een eigenschap gemeen: ze geven volume. Dus als je vollere lippen wenst, of mooiere jukbeentjes wilt gaan we dus niet behandelen met botox (wat dus alleen wat doet met de beweging van spieren) maar gaan we volume geven door een filler te injecteren.

Er zijn vele verschillende soorten fillers. De meest gebruikte filler is hyaluronzuur. Er zijn vele merken hyaluronzuur en elk merk heeft weer verschillende dikte fillers. Voor elke indicatie is het dus belangrijk om de juiste filler te gebruiken. Hyaluronzuur is een stofje dat in ons lichaam voorkomt en daar aangemaakt wordt en ook weer afgebroken wordt. Daarom is het effect van deze fillers tijdelijk en kan variëren van 4-18 maanden. Dat het effect tijdelijk is vinden sommige mensen een nadeel. Echter, ik vind het juist een enorm voordeel! Vergeet niet dat je gezicht verandert in de loop der tijd. Een permanente filler verandert niet met je mee. Dit geeft rare situaties na een aantal jaar. Gelukkig zijn permanente fillers verboden in Nederland voor cosmetisch gebruik. Laat je dus nooit verleiden door mooie verhalen en beloftes. Niet voor niets heeft onze beroepsvereniging, de NVCG, de slogan: Jezelf mooi maken kan lelijk uitpakken. Ga dus altijd naar een arts die is aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor Cosmetisch Geneeskunde. Dan weet je dat je in goede handen bent.

Terug naar de fillers. Naarmate je ouder wordt, verlies je volume op bepaalde plaatsen in je gezicht. Er verdwijnt vet, je schedel krimpt en de huid veranderd . Al deze dingen kunnen we behandelen met fillers. Dus door kennis te hebben van het verouderingsproces en de anatomie kunnen we op strategische plaatsen kleine beetjes fillers injecteren voor een fris en natuurlijk resultaat. Zonder daarbij je gezicht te veranderen. Soms is het wel nodig het gezicht iets te veranderen bijvoorbeeld om balans terug te brengen bij iemand die een asymmetrie in het gezicht heeft, een knobbel op de neus heeft (zie blog neus) of bij wie de kaak te ver naar achter staat. Daarnaast bestaan er ook fillers die collageen stimuleren (Radiesse). Hiermee kunnen we zelfs huidverbetering creëren. Door gebruik te maken van verschillende producten kunnen we dus veel doen om je een frissere en mooiere uitstraling te geven. Gecombineerd met kleine beetjes botox helemaal!

Ik hoop dat ik een beetje duidelijk heb weten te maken wat dus de verschillen zijn tussen botox en fillers. Is het je nog niet helemaal duidelijk maar ben je wel geïnteresseerd? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend consult, dan leg ik het je persoonlijk uit!

Maak gerust een afspraak. Tijdens een vrijblijvend consult informeren we je graag verder over de behandeling en kosten.